Automatic translation:                  
23/09/2008

EX-VOORZITTER ABVV GEORGE DEBUNNE OVERLEDEN

Zondag is ex-ABVV voorzitter Georges DEBUNNE op 90 jarige leeftijd overleden. Hij behoorde in de jaren '60 tot '80 tot de linkervleugel van de Socialistische Arbeidersbeweging en was een fervent aanhanger van het "militante syndicalisme" in België.

Een van zijn gevleugelde uitspraken was: "sociale partners ? Neen bedankt, partners dansen met mekaar"

Georges Debunne was in de jaren 60, 70 en 80 het gezicht bij uitstek van het militante syndicalisme in België en daarna ook in Europa.

Dat was geen toeval: zijn grootvader kwam in 1894 als een van de eerste socialisten in het parlement.
Nauwelijks 31 jaar oud, werd Debunne in 1949 zelf voorzitter van de socialistische overheidsvakbond ACOD.
Tussen 1968 en 1982 was hij topman van de socialistische vakbond ABVV, toen nog de grootste bond.
Zelfs binnen die bond hoorde Debunne al die jaren tot de harde linkervleugel. Het was dan ook geen gemakkelijk onderhandelaar wat hem de bijnaam "Mijnheer Njet" opleverde.
Debunne moest echter ook rekening houden met zijn christelijke tegenhanger Jef Houthuys. Beiden stonden vaak aan dezelfde kant, maar waren uiteraard ook rivalen.

Erg linkse standpunten

Zelfs binnen het ABVV behoorde Debunne tot de harde linkervleugel. In '71 verwierp hij op een congres het kapitalisme en eiste hij arbeiderscontrole in de bedrijven.
Ook op latere leeftijd bleef Debunne vasthouden aan die standpunten, al veranderde de wereld rond hem. Enkele jaren geleden richtte Debunne met gelijkgezinden zoals Jef Sleeckx een groepering op die ijvert voor een nieuwe linkse partij.

Liefde en haat voor Europa

Als vakbondsleider was Debunne een voorstander van Europese samenwerking en integratie. Hij stond zelf mee aan de wieg van het samenwerkingsverband van vakbonden dat uitgroeide tot het Europees Vakverbond.

Na zijn aftreden als ABVV-voorzitter, leidde Debunne in de jaren 80 overigens dat EVV.
Het Europa waar Debunne voor stond, week echter grondig af van dat wat uiteindelijk de Europese Unie zou worden en Debunne stak zijn ongenoegen daarover niet onder stoelen of banken.
Enkele jaren geleden voerde hij, zelf ver in de 80, nog campagne tegen de Europese grondwet omdat hij die te weinig sociaal vond.

Write a comment

See the anti spam word to type (This is to avoid automated comments used to spam)Welcome

Location

Plants on the map

Topic

Brand

Union

 
Welcome/Languages/English/